Exkurzie v spoločnostiach Johnson Control a Yanfeng Slovakia Automotive Interior Systems

Študenti druhého ročníka bakalárskeho štúdia študijného programu „Servis a opravy automobilov“ FŠT TnUAD v Trenčíne, v rámci výučby predmetu „Bezpečnosť automobilov“, navštívili v rámci dvoch dní (02.03.2016 a 13.04.2016) spoločnosti Johnson Controls International, spol. s r. o. - odštepný závod Trenčín a Yanfeng Slovakia Automotive Interior Systems s. r. o. Trenčín.

Spoločnosť Johnson Controls je okrem iného globálnym lídrom v oblasti automobilových sedadiel, stropných systémov, dverových a prístrojových panelov a interiérovej elektroniky  všetkých významných svetových výrobcov automobilov. Odštepný závod Trenčín je zameraný hlavne na automobilové sedačky.


Spoločnosť Yanfeng zameraná na riešenie palubných prístrojových dosiek, palubných systémov, dverových panelov, podlahových konzol a stropných ovládacích systémov automobilov významných svetových producentov pôsobí v Trenčíne len krátko a predpokladá sa jej rýchly rozvoj. V súčasnej dobe sú v nej objednávky zákazníkov na dizajn a materiály riešené iba virtuálne.

Prvý deň praktickej výučby bol zameraný na bezpečnosť produkovaných komponentov a pozostával z dvoch častí v spoločnosti:

  • Johnson Controls študenti najprv absolvovali návštevu dizajnového centra (spracovanie návrhu od zákazníka, výber materiálov, vyhotovenie virtuálneho a reálneho modelu a po schválení zákazníkom nasledujú jeho skúšky) a jednotlivých skúšobní, v ktorých testovali opotrebenie použitých materiálov navrhnutých autosedačiek, ich funkčnosť (aj v extrémnych podmienkach napr. v rozmedzí teplôt mínus 35 až + 68 °C), protipožiarnu odolnosť, i ďalšie. Zaujímavá bola reálna skúška sedadlového vzduchového vankúša a jej záznam vysokorýchlostnou kamerou. Praktická časť končila v centre 3D skenovania rozmerov a tvaru sedačiek pred a po vykonanej skúške,
  • Yanfeng, kde na prístrojovej doske a stredovom paneli konkrétneho typu vozidla (Mercedes triedy C) boli praktickými ukážkami poukázané ich bezpečnostné prvky.

Druhý deň praktickej výučby - Road Show YFAI v Trenčíne - v priestoroch budúceho testovacieho centra spoločnosti Yanfeng bol zameraný na praktické oboznámenie sa so všetkými  YFAI inováciami, ktoré boli prezentovane na svetovej výstave IAA201 Frankfurt 2015. Študenti na inštalovaných paneloch s dielcami, pod odborným dohľadom pracovníkov Advance Product Development & Sales mali možnosť prakticky vyskúšať  účelnosť a bezpečnostné prvky inovovaných a produktov.