Aktuality

Edukačná exkurzia Atómové elektrárne Mochovce

14.05.2018

Dňa 27.4.2018 študenti Fakulty špeciálnej techniky absolvovali veľmi zaujímavú exkurziu v Atómových elektrárňach Mochovce a to v priestoroch Energolandu.

Pri Atómovej elektrárni v Mochovciach vzniklo nedávno Informačné centrum Energoland, ktoré mali možnosť študenti FŠT navštíviť.

Pár postrehov od študentov:

Privítala nás moderná budova, v ktorej sme si prezreli 33 interaktívnych sekcií, tematicky zameraných na energiu. Hneď na úvod sme sa prezerali v termozrkadle, v ktorom sme videli energiu nášho tela a miesta, ktoré vyžarujú najviac tepla.
Na LED podlahe sme skákaním premieňali kinetickú energiu na elektrinu - princíp dnes veľmi známeho X-boxu. V 3D kine sme si prezreli film o energii od vzniku Vesmíru až po budúcnosť. Na Stroji času sme nahliadli do rôznych druhov používaných energií v minulosti a dozvedeli sme sa o vplyve týchto energií na ľudskú populáciu.

Študenti pracovali s interaktívnou periodickou tabuľkou rádioaktívnych prvkov, aj s modelom štiepenia atómového jadra rôznych chemických prvkov. Z veľkého množstva interaktívnych panelov sa dozvedeli o  premene prírodných zdrojov na energiu, o princípe premeny jadrovej energie na elektrinu, o uhlíkovej záťaži na našu Zem, mohli si urobiť test štiepnej reakcie a veľa iných interaktívnych aktivít. Veľmi zaujímavé bolo, ako museli prechádzať cez pretlakové kontajnery. Každého isto najviac zaujal atómový motocykel budúcnosti, ktorý si mohli naštartovať až po správnom odpovedaní na kvízové otázky, súvisiace s atómovou energiou. Na motocykli sa potom mohli popreháňať ulicami virtuálneho mesta.
Čas, určený pre  Energoland plynul veľmi rýchlo a študenti museli nasadnúť do autobusu, aby si prezreli vonkajší areál obrovskej plochy elektrárne. Najviac exkurziu zaujímala budova s atómovým reaktorom a chladiace veže, popri ktorých sa žiaľ nemohli prechádzať kvôli bezpečnostným previerkam. Aj pohľad z autobusu bol zaujímavý, keďže študenti sa v takej tesnej blízkosti pri reaktore nenachádzali. Pre viac informácii a foto navštívte  http://energoland.seas.sk/expozicia.

Na záver exkurzie študenti mali možnosť navštíviť spoločnosť JAVYS, a.s. (Jadrová a vyraďovacia spoločnosť), ktorej poslaním je prevádzkovanie, udržiavanie a vyraďovanie jadrových zariadení, nakladanie s vyhoreným jadrovým palivom, poskytovanie jadrových služieb v oblasti nakladania s rádioaktívnymi odpadmi. JAVYS vlatní 51% akcií Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS), ktorá má pripravovať projekt tretej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Exkurzia bola veľmi vydarená a ďakujeme Fakulte špeciálnej techniky, že sme mali takúto možnosť práve my študenti 1. ročníka.

Zároveň ďakujeme AE Mochovce za bezplatné poskytnutie autobusu na exkurziu.

 

 




Návrat na aktuality