Aktuality

Humboldtova cena pre kolegu z Fakulty špeciálnej techniky

27.02.2019

V piatok 29. marca 2019 bude oficiálne odovzdaná Cena Alexandra von Humboldta nášmu kolegovi z Fakulty špeciálnej techniky prof. Ing. Jánovi Sládekovi, DrSc.

Profesor Sládek dostal Humboldtovu cenu za zásluhy v matematickom modelovaní nových pokročilých materiálov. Cenu mu odovzdá prezident Nadácie Alexandra von Humboldta prof. Dr. Hans-Christian Pape.

Ceny za rok 2019 odovzdajú už tradične v historickom bavorskom Bambergu, neďaleko Norimberka. Tieto významné ocenenia udeľuje Nadácia Alexandra von Humboldta, slávneho nemeckého prírodovedca a cestovateľa, ktorá vznikla na podporu medzinárodnej spolupráce vo výskume. Ceny pre vynikajúcich zahraničných výskumníkov udeľuju od roku 1972. Je to najvyššie nemecke vyznamenanie za vedu pre vedcov mimo Nemecka. Ocenenia odovzdajú v rámci sympózia, na ktorom budú laureáti prezentovať svoje výsledky.

Prof. Ing. Ján Sládek, DrSc., patrí k popredným svetovým počítačovým mechanikom. Publikoval 465 recenzovaných článkov a šesť monografií (kníh). Jeho výskumná práca je citovaná viac ako 8089-krát (pozri Google Scholar) s Hirschovým indexom H=47. Hlavná výskumná oblasť prof. Sládeka je vývoj nových výpočtových metód na riešenie zložitých okrajových úloh a štúdium porušenia materiálov.

V posledných rokoch sa Ján Sládek venuje predovšetkým optimálnemu návrhu pokročilých metamateriálov pre monitorovanie „zdravia“ (funkčnosti) konštrukcií. Klasické piezoelektrické materiály nevyhovujú monitorovaniu lokálnych deformácií pri kumulácii poškodenia. Hľadajú sa nové nanomateriály s narušenou symetriou atómov pri veľkých gradientoch deformácií využívajúce flexoelektricitu. To vyžaduje netradičné multiškálové a multifyzikálne prístupy, aby sa zohľadnila štruktúra materiálu na úrovni nanoškály.

Pre slovenskú vedu to je tretie takéto ocenenie v histórii. V roku 2004 Humboldtovu cenu získal prof. Vladimír Bužek z Fyzikálneho ústavu SAV a v roku 2005 PhDr. Marián Gálik, DrSc. Z Ústavu orientalistiky SAV. (r)




Návrat na aktuality