Aktuality

Prijímacie konananie na doktorandské štúdium v dennej a externej forme štúdia v akademickom roku 2019/2020

21.05.2019

Dekan

Fakulty špeciálnej techniky

Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne

vypisuje prijímacie konanie na:

 

doktorandské štúdium v dennej a externej forme štúdia v akademickom roku 2019/2020

v študijnom programe Strojárske technológie a materiály

študijný odbor 5.2.7. strojárske technológie a materiály

 

Prihlášky na doktorandské štúdium spolu s prílohami je treba podať na tlačive „Prihláška

na vysokoškolské štúdium – III. stupeň“ do 22.07.2019 na adresu:

 

Fakulta špeciálnej techniky

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Pri parku 19, 911 06 Trenčín

Tel.: 032/7400270, 032/7400231

 

Prijímacie konanie:

dňa: 22.08.2019 od 09,00 hod.

miestnosť: Z 224 - zasadačka FŠT

 

Na doktorandské štúdium sa môžu hlásiť len uchádzači, ktorí absolvovali II. stupeň vysokoškolského štúdia rovnakého, alebo príbuzného študijného odboru. Obsahové zameranie prijímacej skúšky: odborné znalosti uchádzača na úrovni inžinierskeho štúdia, vlastná predstava  o budúcej vedecko-výskumnej práci, znalosť cudzieho jazyka.

 

Poplatok za prijímacie konanie: 30,- €

Banka: Štátna pokladnica

IBAN: SK 13 8180 0000 0070 0006 5375

Číslo účtu: 7000065375/8180

Variabilný symbol: 10302

Špecifický symbol: rodné číslo uchádzača bez lomítka

Poplatok sa uhrádza bezhotovostným prevodom na účet TnUAD. Do správy pre prijímateľa odporúčame uviesť meno a priezvisko uchádzača.

 

V prihláške na doktorandské štúdium uchádzač uvedie:

a)  meno a priezvisko, titul, rodné číslo, dátum a miesto narodenia, rodinný stav, trvalý pobyt, korešpondenčnú adresu, číslo občianskeho preukazu, u cudzincov číslo pasu,

b)  názov študijného programu a názov vybranej dizertačnej témy,

c)  zvolenú formu doktorandského štúdia,

d)  údaje o predchádzajúcom, prípadne súčasnom zamestnaní.

 

K prihláške uchádzač ďalej priloží:

a)  životopis,

b)  overené fotokópie dokladov o dosiahnutom vzdelaní (vysokoškolský diplom, vysvedčenie o štátnej skúške, dodatok k diplomu, príp. výpis o skúškach),

c)  zoznam publikačnej, príp. inej odbornej činnosti,

d)  doklady o ďalších aktivitách a oceneniach,

e)  rámcový projekt dizertačnej práce.

 

Poznámka:

V zmysle organizačnej smernice rektora TnUAD v Trenčíne o výške školného pre akademický rok 2019/2020 je externá forma doktorandského štúdia spoplatnená. Bližšie informácie nájdete na www.tnuni.sk, www.fst.tnuni.sk.

Tlačivo „Prihláška na vysokoškolské štúdium – III. stupeň" nájdete Initiates file downloadTU

 

TÉMY DOKTORANDSKÝCH DIZERTAČNÝCH PRÁC

V AKADEMICKOM ROKU 2018/2019

 

 

 

Školiteľ: doc. Ing. Igor Barényi, PhD.

Názov témy: Výskum mechanických a technologických vlastností funkčných povrchov liatiny EN GJL-300

Anotácia: Dizertačná práca je tematicky zameraná na výskum podmienok vzniku opotrebenia u vybraných častí funkčných povrchov zariadení určených pre trieskové obrábanie. Experimentálny výskum bude zameraný na vodiace plochy lôžka sústruhu, ktoré sú vyrobené zo sivej liatiny STN 42 2430 (EN GJL-300). Realizované experimenty budú pozostávať z nasledovných častí. Prvá časť sa bude zaoberať analýzou súčasného stavu, podmienkami výroby a mechanickému opracovaniu funkčných povrchov vybraných súčastí. Druhá časť experimentálnych meraní bude tematicky zameraná na vyhodnotenie mechanických vlastností, mikroanalýzou povrchu ako aj na analýzu mikroštruktúry základného materiálu a povrchových vrstiev východiskových experimentálnych vzoriek. Po realizácii komplexnej analýzy súčasného stavu bude následne v procese experimentov simulovaný proces opotrebenia skúšobných vzoriek na vysokoteplotnom tribometri Bruker a následné stanovenie optimálnych podmienok. Získané údaje z realizovaných predchádzajúcich experimentov uvedených materiálov budú východiskom pre záverečnú tretiu časť, ktorá bude taktiež pozostávať z experimentálneho vyhodnotenia mechanických, technologických vlastností a mikroštruktúry, ale  upravených povrchových vrstiev skúmaných materiálov. Podstatou úpravy povrchu bude vytvorenie funkčnej povrchovej vrstvy fyzikálnou cestou resp. chemicko-tepelným spracovaním. Experimentálny výskum dizertačnej práce bude realizovaný s podporou spoločnosti TRENS a.s., Trenčín a dosiahnuté výsledky budú následne implementované do výrobného procesu uvedenej spoločnosti za účelom zvýšenia kvality výrobkov ako aj zvýšenia životnosti daných komponentov.

 

Školiteľ: doc. Ing. Jozef Majerík, PhD.

Názov témy: Stanovenie podmienok vzniku korózie u funkčných povrchov súčastí používaných pri spracovaní plastov

Anotácia: Téma dizertačnej práce je zameraná na výskum podmienok vzniku korózie u vybraných častí funkčných povrchov zariadení pre plastikársky priemysel. Výskum bude zameraný na ocele používané v plastikárskom priemysle na výrobu komponentov z plastových výliskov z chemicky agresívnych typov plastových materiálov. Realizované experimenty budú pozostávať z troch častí. Prvá časť sa bude zaoberať analýzou súčasného stavu a podmienkami vzniku korózie u funkčných povrchov vybraných súčastí. Druhá časť experimentálnych meraní bude tematicky zameraná na vyhodnotenie mechanických a technologických vlastností, analýzy mikroštruktúry u povrchových vrstiev východiskových experimentálnych materiálov. Aby bolo možné identifikovať a následne simulovať podmienky vzniku korózie, ktorá reálne vzniká v prevádzkových podmienkach, bude tento proces následne laboratórne simulovaný prostredníctvom NSS koróznej komory VLM GmbH – SAL 400S, ako súčasti Laboratória koróznych skúšok na Katedre strojírenství FVT UNOB v Brně, ktorá je určená k testovaniu koróznej odolnosti kovových materiálov a povrchových úprav prostredníctvom koróznej skúšky soľnou hmlou (NSS) podľa normy DIN 50021 SS, ASTM B 117-73,a normy ISO 9227 a rovnako aj v kondenzačnej komore KB300 CONSTANZO, ktorá je určená k testovaniu koróznej odolnosti kovových materiálov a povrchových úprav kondenzačnými testami podľa DIN 50017, ČSN EN ISO 6270-2 s možnosťou rozšírenia o  SO2. Takto získané údaje z realizovaných experimentov uvedených materiálov budú východiskom pre záverečnú tretiu časť, ktorá bude taktiež pozostávať z tzv. mikroanalýzy povrchu, t.j. z merania a následného vyhodnotenia mikroštruktúr, ako aj mechanických vlastností, a taktiež z koróznych skúšok, ale už u povrchových vrstiev skúmaných vzoriek po následnej technologickej, resp. povrchovej úprave. Experimentálny výskum dizertačnej práce bude realizovaný s podporou spoločnosti Wittmann Battenfeld SK spol. s r.o., Trenčín a dosiahnuté výsledky budú následne implementované do výrobného procesu uvedenej spoločnosti za účelom zvýšenia kvality a predĺženia životnosti uvedených komponentov.

 

 




Návrat na aktuality