Aktuality

Prijímacie konananie na doktorandské štúdium v dennej a externej forme štúdia v akademickom roku 2020/2021

28.05.2020

Dekan

Fakulty špeciálnej techniky

Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne

vypisuje prijímacie konanie na:

 

doktorandské štúdium v dennej a externej forme štúdia v akademickom roku 2020/2021

v študijnom programe Strojárske technológie a materiály

študijný odbor 5.2.7. strojárske technológie a materiály

 

Prihlášky na doktorandské štúdium spolu s prílohami je treba podať elektronicky alebo na tlačive „Prihláška na vysokoškolské štúdium – III. stupeň“ do 31.07.2020 na adresu:

 

Fakulta špeciálnej techniky

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne

Pri parku 19, 911 06 Trenčín

Tel.: 032/7400270, 032/7400231

 

Prijímacie konanie:           27.08.2020 od 10,00 hod.

                                      miestnosť: Z 224 - zasadačka FŠT

 

Na doktorandské štúdium sa môžu hlásiť len uchádzači, ktorí absolvovali II. stupeň vysokoškolského štúdia rovnakého študijného odboru. Obsahové zameranie prijímacej skúšky: odborné znalosti uchádzača na úrovni inžinierskeho štúdia, vlastná predstava o budúcej vedecko-výskumnej práci, znalosť cudzieho jazyka.

 

Poplatok za prijímacie konanie:  30,- € 

Banka: Štátna pokladnica

IBAN: SK 13 8180 0000 0070 0006 5375

Číslo účtu: 7000065375/8180          

Variabilný symbol: 10302

Špecifický symbol: ID uchádzača z AIS

Poplatok sa uhrádza bezhotovostným prevodom na účet TnUAD. Do správy pre prijímateľa odporúčame uviesť meno a priezvisko uchádzača.

 

V prihláške na doktorandské štúdium uchádzač uvedie:

a)  meno a priezvisko, titul, rodné číslo, dátum a miesto narodenia, rodinný stav, trvalý pobyt,

     korešpondenčnú adresu, číslo občianskeho preukazu, u cudzincov číslo pasu,
b)  názov študijného programu a názov vybranej dizertačnej témy,
c)  zvolenú formu doktorandského štúdia,

d)  údaje o predchádzajúcom, prípadne súčasnom zamestnaní.


K prihláške uchádzač ďalej priloží:
a)  životopis,
b)  overené fotokópie dokladov o dosiahnutom vzdelaní (vysokoškolský diplom,  

     vysvedčenie o štátnej skúške, dodatok k diplomu, príp. výpis o skúškach),
c)  zoznam publikačnej, príp. inej odbornej činnosti,
d)  doklady o ďalších aktivitách a oceneniach,

e)  rámcový projekt dizertačnej práce.

 

UPOZORNENIE: všetkým uchádzačom o štúdium na našej fakulte, ktorí splnia podmienky prijatia a zapíšu sa na štúdium, univerzita vráti poplatok spojený s prijímacím konaním.

Poznámka:

V zmysle organizačnej smernice rektora TnUAD v Trenčíne o výške školného pre akademický rok 2020/2021 je externá forma doktorandského štúdia spoplatnená. Bližšie informácie nájdete na www.tnuni.sk.

Tlačivo „Prihláška na vysokoškolské štúdium – III. stupeň" nájdete Initiates file downloadTU

 

 

TÉMY DOKTORANDSKÝCH DIZERTAČNÝCH PRÁC

 V AKADEMICKOM ROKU 2020/2021

 

Školiteľ:                             doc. Ing. Igor Barényi, PhD.

Školiteľ konzultant:            Ing. Michal Krbaťa, PhD.

Téma dizertačnej práce:    Deformačné vlastnosti  vybraných druhov nástrojových ocelí pri vysokých teplotách

Anotácia:  

      Dizertačná práca je tematicky zameraná na analýzu a výskum deformačných vlastností vybraných druhov nástrojových ocelí (X270CrVMo20-7, X190CrVMo20-4) pri vysokých teplotách v oblasti austenitizácie. Uvedené ocele sú martenzitické chrómové ocele, vyrábané práškovou metalurgiou typu MICROCLEAN s vysokou odolnosťou voči abrázii a  koróznou odolnosťou.  Základný cieľom práce bude sledovanie vplyvu teploty a rýchlosti deformácie na vlastnosti vybranej ocele pri konštantnom stupni deformácie.

Experimentálny výskum bude zameraný na dve základné časti. V prvej časti výskumu budú pomocou DIL805D realizované pre použité ocele plastometrické merania s rôznymi teplotami a rýchlosťami deformácie a konštantným stupňom deformácie. Výstupom každého jednotlivého merania bude krivka skutočné napätie – skutočná deformácia (true stress – true strain) a deformačný odpor (píkové napätie), ktoré je maximálnym napäťovým bodom uvedenej krivky. Pre výskum budú využité zariadenia CEDITEK FŠT.

Druhá časť bude zameraná na analýzu jednotlivých kriviek true stress – true strain  a zároveň hodnotená výsledná mikroštruktúra, tvrdosť a vo vybraných prípadoch aj lokálne mechanické vlastnosti prítomných štruktúrnych zložiek pomocou kvázistatickej nanoindentácie. Na základe týchto experimentálnych dát bude hodnotená závislosť deformačných parametrov (teplota, rýchlosť deformácie) a výsledných vlastností (mikroštruktúra, tvrdosť) s návrhom matematického modelu tejto závislosti pre jednotlivé skúmané ocele.

Výskum bude súčasťou plánovaného projektu APVV, ktorého nositeľom bude kolektív spoluriešiteľov FŠT.

 

Školiteľ:                             doc. Ing. Igor Barényi, PhD.

Školiteľ konzultant:             doc. Ing. Jozef Majerík, PhD.

Téma dizertačnej práce:     Výskum návaru superzliatiny Inconel 625 na oceli 16Mo3 v základnom stave a po dlhodobom opotrebení vo vysokoteplotnom prostredí

Anotácia:  

      Dizertačná práca je tematicky zameraná na analýzu a výskum návaru superzliatiny Inconel 625 na povrchu rúrky z ocele 16Mo3.  Výskum bude zameraný na zmenu vlastností návaru pri výrobe polotovaru rúrky ohýbaním, ako aj po jej opotrebení v reálnej prevádzke, ktoré vzniklo pôsobením dlhodobého teplotného a chemického zaťažovania pri spaľovaní odpadu.

Prvá časť výskumu sa bude zaoberať výskumom polotovaru rúrky v základnom stave bez opotrebenia. Základným  materiálom je oceľová rúrka z materiálu 16Mo3, ktorá má vhodné mechanické vlastnosti a ekonomicky prijateľnú výrobu. Na ňu je nanesená vrstva superzliatiny Inconel 625 pre dosiahnutie dlhšej životnosti i vo vysokoteplotnom a chemicky agresívnom prostredí. Polotovar rúrky je tvorený predpísaným ohybom (0,7D a menej; D-priemer rúrky) do oblúku 180 ° s predĺženými koncami. Čiastkovým cieľom výskumu bude aj zmena parametrov a vlastností návaru (hrúbky, lokálnych mechanických vlastností kvázistatickou nanoindetáciou atď.) po vykonaní ohybu. Pre výskum budú využité zariadenia CEDITEK FŠT.

Druhá časť bude zameraná na výskum polotovaru s návarom, opotrebovaného v reálnej prevádzke. Cieľom bude popísať charakter opotrebenia prostredníctvom zmeny vlastností a mikroštruktúry návaru i základného materiálu ako aj vzniknutých defektov.

Celkový cieľ práce je porovnanie základného a opotrebovaného stavu a stanovenie opatrení pre predĺženie životnosti skúmaného polotovaru. Výskum je súčasťou projektu TAČR FV40173, na ktorom FŠT participu6Moje v kooperácii s FSI VUT Brno.

 

Školiteľ:                             doc. Ing. Igor Barényi, PhD.

Školiteľ konzultant:             Ing. Michal Krbaťa, PhD.

Téma dizertačnej práce:     Dilatometrická analýza fázových transformácii pri ochladzovaní vybraných druhov nástrojových ocelí

Anotácia:  

      Dizertačná práca je tematicky zameraná na analýzu a výskum fázových transformácii pri ochladzovaní vybraných druhov nástrojových ocelí (X270CrVMo20-7, X190CrVMo20-4). Uvedené ocele sú martenzitické chrómové ocele, vyrábané práškovou metalurgiou typu MICROCLEAN s vysokou odolnosťou voči abrázii a  koróznou odolnosťou. 

Experimentálny výskum bude zameraný na dve základné časti. V prvej časti výskumu budú pomocou DIL805A realizované pre použité ocele dilatometrické merania s rôznymi rýchlosťami ochladzovania. Pre každú oceľ budú testované kombinácie rôznej austenitizačnej teploty a rovnakej série rýchlostí ochladzovania od najrýchlejšieho po pomalé. Pre výskum budú využité zariadenia CEDITEK FŠT.

V druhej časti bude zameraná na analýzu dilatačných kriviek pre jednotlivé režimy ochladzovania, zároveň hodnotená výsledná mikroštruktúra, tvrdosť a vo vybraných prípadoch aj lokálne mechanické vlastnosti prítomných štruktúrnych zložiek pomocou kvázistatickej nanoindentácie. Taktiež budú na základe experimentálnych dát skonštruované ARA (CCT) diagramy pre jednotlivé použité ocele a teploty austenitizácie.

Celkovým cieľ práce je zameraný na  vzájomné porovnanie a vyhodnotenie experimentálnych údajov – teplota austenitizácie, rýchlosť ochladzovania a výsledná tvrdosť s návrhom matematického modelu tejto závislosti. Výskum bude súčasťou plánovaného projektu APVV, ktorého nositeľom bude kolektív spoluriešiteľov FŠT.

 

Školiteľ:                             doc. Ing. Jozef Majerík, PhD.

Školiteľ konzultant:             doc. Ing. Igor Barényi, PhD., Ing. Michal Krbaťa, PhD.

Téma dizertačnej práce:     Výskum materiálových a technologických vlastností vybraných nástrojových ocelí

Anotácia:       

      Dizertačná práca je tematicky zameraná na výskum materiálových a technologických vlastností vybraných druhov nástrojových ocelí. Nástrojové ocele sa používajú v procesoch lisovania, strihania a taktiež ako rezné nástroje kvôli ich dobrým mechanickým vlastnostiam. Počas ich pracovného cyklu sú ocele vystavené agresívnym podmienkam, ako tepelnému namáhaniu, únave a v neposlednom rade aj opotrebeniu. Dôvodom potreby realizácie uvedeného výskumu je skutočnosť, že pri výrobe rôznych komponentov sa používa veľké množstvo nástrojových ocelí, ktoré sú počas celej doby prevádzky vystavené veľkému napätiu a opotrebeniu pri trecích procesoch, ktoré majú veľký vplyv na ich životnosť. Na povrchu alebo tesne pod obrobeným povrchom začínajú procesy porúch súčiastok, únavy a korózie. Preto je stále viac a viac potrebný výskum podstaty vytvárania nového povrchu a vysvetlenie resp. rozširovanie už nadobudnutých vedomostí o vplyve procesu rezania na vlastnosti novo sa vytvárajúceho povrchu. Experimentálny výskum bude preto zameraný na dve základné časti. Prvá časť sa bude zaoberať materiálovým výskumom vybraných nástrojových ocelí. Výskum bude pozostávať zo štúdia mechanických a mikroštruktúrnych vlastností. Nakoľko z analýzy výsledkov výskumu mnohých zahraničných autorov jasne vyplýva že mechanické vlastnosti a mikroštruktúra nástrojových ocelí zohráva významnú úlohu pri určovaní vlastností opotrebenia. Druhá časť bude zameraná na technologický výskum týchto materiálov. V nej bude potrebné posúdiť stav povrchovej vrstvy vybraných ocelí obrobených brúsením a tvrdým sústružením z pohľadu integrity povrchu, ktorá predstavuje súbor charakteristík určujúcich stav obrobeného povrchu. Taktiež zahrňuje v sebe podmienky, za akých bol daný povrch vyrobený, berie do úvahy rôzne technologické metódy a ich vplyv na vlastnosti plochy po obrobení a dáva ich do vzťahu k funkčným požiadavkám na súčiastku. Integrita obrobených povrchov bude z tohto hľadiska skúmaná pomocou kvalitatívnych ukazovateľov ako sú mikrogeometria, zmeny fyzikálno-mechanických vlastností povrchovej vrstvy a fyzikálno-chemický stav obrobeného povrchu. To dáva predpoklady ovplyvnenia únavovej pevnosti, odolnosti proti opotrebeniu, protikoróznej stability. Tieto ukazovatele majú veľký význam hlavne pre dynamicky namáhané strojné časti a časti podliehajúce opotrebeniu. Pre výskum budú využité zariadenia výskumného centra CEDITEK.

 

Školiteľ:                             doc. Ing. Jozef Majerík, PhD.

Školiteľ konzultant:            doc. Ing. Igor Barényi, PhD., prof. Ing. Jiří Balla, CSc.

Téma dizertačnej práce:     Výskum materiálových a technologických vlastností štruktúrovaných perforovaných pancierových plechov Armox pre balistickú ochranu – SmartShield

Anotácia:       

      Dizertačná práca je tematicky zameraná na materiálový a technologický výskum vysokopevných pancierových plechov Armox, ktoré sa v praxi používajú ako súčasť vonkajšej balistickej ochrany špeciálnej techniky. Koncepcia klasického obrneného vozidla je postavená na báze jednovrstvového plášťa trupu, vyrobeného z valcovanej homogénnej pancierovej ocele (RHA) alebo zliatiny hliníka.  Keďže RHA je tenšia, potrebuje ďalšie torzné výstuhy, vďaka ktorým je trup oveľa ťažší ako by mal byť. Použitím nového prístupu k použitiu štruktúry trupu s dvojitou stenou, ktorej vonkajšia doska by bola perforovaná a vnútorná homogénna (neperforovaná), sa dosiahne nielen vyššia torzná tuhosť, ale bude tiež možné dosiahnuť aj vyššiu úroveň balistickej ochrany.

Experimentálny výskum dizertačnej práce bude zameraný na dve základné časti. Prvá časť sa bude zaoberať materiálovým výskumom. Výskum bude pozostávať zo štúdia mechanických vlastností základného materiálu prostredníctvom zariadenia Hysistron TI 950 Triboindenter ako aj z mikroštrukturálnej analýzy s využitím svetelnej, AFM, SEM a Laser Scanning Confocal mikroskopie. Pre výskum budú využité zariadenia výskumného centra CEDITEK. Druhá časť bude zameraná na technologický výskum pozostávajúci z realizácie tzv. krátkodobých testov vŕtania výsledkom čoho budú vyhodnocované zložky silového zaťaženia s využitím piezoelektrického dynamometra Kistler. Funkčné vlastnosti  vyokopevných pancierových plechov Armox budú sledované a vyhodnocované na vysokoteplotnom Tribometri Bruker.

Hlavným cieľ dizertačnej práce je zlepšovanie úžitkových vlastností štruktúrovaných perforovaných pancierových plechov Armox určených pre balistickú ochranu – SmartShield, čo je aj cieľom výskumu medzinárodného projektu NATO, na ktorom FŠT TnUAD participuje v kooperácii s FTN Novi Sad (Srbsko), MSM Group a London South Bank University (UK).

 

Školiteľ:                                 doc. Ing. Jozef Majerík, PhD.

Školiteľ konzultant:               doc. Ing. Igor Barényi, PhD., Ing. Michal Krbaťa, PhD.

Téma dizertačnej práce:       Výskum materiálových a technologických vlastností oteruvzdorných plechov Hardox

Anotácia:       

Dizertačná práca je tematicky zameraná na materiálový a technologický výskum oteruvzdorných plechov Hardox, Ich zvýšené fyzikálno-mechanické vlastnosti vyplývajú z procesu valcovania pri vysokých teplotách a následného kalenia a popúšťania, ktoré ich predurčujú na použitie v širokom spektre špeciálnych aplikácií a svoje uplatnenie nachádzajú ako súčasť veľkorozmerných vŕtacích zariadení, ako aj špeciálnych strojných mechanizmov. Oteruvzdorné plechy Hardox sa vyrábajú valcovaním za tepla pri teplotách 900 až 920 °C, s redukciou prierezu 50÷85 %, v oblasti stabilného austenitu. Následne sa do 1 min. prudko zakalia vo vodnej sprche. Tým dosiahnu tvrdosť 46÷50 HRC,  po nízkoteplotnom popúšťaní pri 200 až 300 °C. Materiál Hardox je konštrukčná stredne legovaná vysokopevná oceľ tepelne spracovaná riadeným valcovaním. Vyznačuje sa tvrdou nízko popustenou martenzitickou štruktúrou s malým množstvom zvyškového austenitu.

Dôvodom potreby realizácie takéhoto výskumu je nesporne skutočnosť, že práve výroba často veľkorozmerných komponentov špecifických tvarov je po všetkých stránkach nákladná a uvedené komponenty sú počas celej doby vlastnej prevádzky vystavené enormnému namáhaniu a mechanickému opotrebeniu v procesoch, ktoré majú významný vplyv na ich životnosť. Na povrchu alebo tesne pod povrchom obrobku začínajú procesy porúch, únavy a korózie. Výskum stavu obrobených povrchov taktiež zahrňuje v sebe podmienky, za akých bol daný povrch vyrobený a berie do úvahy rôzne technologické metódy a ich vplyv na vlastnosti plochy po obrobení a dáva ich do vzťahu k funkčným požiadavkám na súčiastku. Preto je stále viac a viac potrebný výskum podstaty vytvárania nového povrchu a vysvetlenie resp. rozširovanie už nadobudnutých vedomostí o vplyve technologických metód na vlastnosti novo sa vytvárajúceho povrchu. V dôsledku deformácie a tepelných účinkov, ktoré sprevádzajú samotné technologické procesy, tvoria sa v povrchových vrstvách vnútorné napätia a menia sa aj fyzikálno-mechanické vlastnosti. Preto výskum uvedených problémov vytvára v strojárskej technológii podmienky na vybudovanie nových teórií a vývojových tendencií, ktorých cieľom bude optimalizácia použitých technologických metód a ich vplyvu na výsledné mechanické vlastnosti a mikroštruktúru obrobených povrchov a následné formulovanie nových súvislostí medzi uvedenými aspektami..

Z analýzy, realizovaných výskumov a publikácií mnohých autorov vyplýva, že každá technologická operácia má vplyv na zmenu vlastností obrobeného povrchu a taktiež ukazuje, že vplyv jednotlivých faktorov na funkčné vlastnosti obrobených povrchov nie je vždy rovnaký. Bez výskumu všetkých týchto zákonitostí, ktoré určujú stav obrobeného povrchu nie je možné riešenie problematiky kvality a funkčnosti povrchov.  Pre výskum budú v maximálnej miere využité zariadenia výskumného centra Fakulty špeciálnej techniky s názvom CEDITEK.

 

 

Školiteľ:                              doc. Ing. Nina Vetríková, PhD.

Školiteľ konzultant:            Ing. Maroš Eckert, PhD.

Téma dizertačnej práce:     Výskum mechanických a technologických vlastností kovových materiálov používaných v 3D tlači 

Anotácia:              

      Hlavnou témou dizertačnej práce je výskum kovových materiálov používaných v procese 3D tlače. Experimentálny výskum bude zameraný na skúmanie mechanických a fyzikálnych vlastností materiálov a ich štruktúr v závislosti od procesných a technologických parametrov 3D tlače. Samotným experimentom bude predchádzať rozsiahla rešerš aktuálne používaných kovových materiálov v 3D tlači vo svete a vytypovanie najvhodnejších materiálov, ktoré budú použité pri samotných experimentoch. Výskum bude pozostávať z niekoľkých častí. Prvou časťou bude získanie základných mechanických vlastností ako tvrdosť, modul pružnosti, húževnatosť a ďalšie, v závislosti od procesných a technologických parametroch 3D tlače. Ďalšia časť výskumu sa bude venovať analýze mikro- a nano-štruktúr výtlačkov a možnosti ovplyvnenia štruktúry pre zlepšenie mechanických a fyzikálnych parametrov. Rovnako sa v tejto časti výskumu využije analýza štruktúry pomocou nanoindentora na určenie mikro- a nano- mechanických vlastností ako nanotvrdosť a modul pružnosti jednotlivých elementov tvoriacich štruktúru materiálu. Poslednou časťou výskumu bude na základe dosiahnutých výsledkov vytvorenie optimálnej technológie 3D tlače daných kovových materiálov pre dosiahnutie čo najlepších mechanických a fyzikálnych vlastností takto zhotovených súčiastok.   

Experimentálny výskum dizertačnej práce bude realizovaný s podporou spoločnosti ADMASYS SK, s.r.o. a dosiahnuté výsledky budú následne implementované do technologických postupov používaných v uvedenej firme pri ich vývojovej i zákazkovej činnosti.




Návrat na aktuality